Lärare hjälper två elever

5 tips inför gymnasievalet

Karin Engblom jobbar som studie- och yrkesvägledare. Här ger hon dig sina bästa tips inför gymnasiet.

Valet av gymnasium är viktigt. Skolan ska ge dig bästa möjliga förutsättningar för framtiden – oavsett om du vill studera vidare eller gå direkt till arbetslivet. Men valet av gymnasium kan för många också vara ångestladdat. Karin, som är Studie- och yrkesvägledare på en av våra skolor, har därför sammanställt sina bästa tips inför ditt gymnasieval.

1. PRATA MED SYV

Studie- och yrkesväg- hjälper dig med ditt val. Är du osäker på vilket program du ska välja? Vet du inte vilka skolor du kan välja mellan? Boka tid med SYV, som kan hjälpa dig reda ut alla frågor kring gymnasievalet.

2. STÄLL FRÅGOR

Hitta rätt gymnasieskola genom att söka svar på alla dina frågor. Vad ger utbildningen för möjligheter? Hur ser en skoldag ut? Vilka kurser kommer jag läsa? Gör ett medvetet val genom att läsa på och förbereda frågor till de skolor som du är intresserad av.

3. GÅ PÅ ÖPPET HUS

Gå på många öppna hus för att få en bild av dina alternativ. Skolornas öppet hus är bra tillfällen att känna dina alternativ på pulsen. Under öppet hus finns elever, lärare och rektor på plats för att svara på dina frågor om skolan.

4. ELEV FÖR EN DAG

Boka besök under en skoldag för att lära känna en skola på djupet. Många skolor erbjuder möjligheten att boka tid för att vara med under en skoldag. Ett perfekt tillfälle att uppleva stämningen, studiemiljön och undervisningen på skolan.

5. FÖLJ DITT HJÄRTA

Sist men inte minst. Glöm inte att ditt val ska kännas bra i magen! Välj ett program som passar just dig. Fundera på: Vilka är dina intressen, favoritämnen och vad är du bra på? Diskutera sedan för- och nackdelar med vänner och familj. Trivsel och motivation hänger ihop och det är viktigt att man har det bra på sitt gymnasieprogram.

Nyheter

Se alla nyheter