Elev på DBGY Helsingborg

Stella läser sista året på Hotell- och turismprogrammet

"Jag är ambassadör för skolan och får träffa blivande elever på olika mässor och evenemang, vilket är jättekul att vara en del av."

Varför valde du att läsa Hotell och turism?

Jag är väldigt social av mig och när jag skulle välja gymnasieprogram hade jag massor av intressen att välja mellan. Min mamma hjälpte till att hitta olika program jag kunde söka och jag gjorde listor med för- och nackdelar för alla utbildningar. Det var då vi upptäckte Hotell och Turism på DBGY, och när vi läste om det och kollade på deras YT-videor kändes det bara rätt!

Hur kändes det att börja på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Det var som en match made in heaven, och redan första dagen kände jag att det var helt perfekt. Det fanns andra skolor i Helsingborg med samma program, men när jag såg lärarnas ansikten och miljön på hemsidan kändes det som den perfekta platsen för mig. Det verkade trevligt och öppet, så jag sökte hit. Eftersom det var pandemi när jag sökte kunde jag inte besöka skolan eller liknande.

Kan du berätta lite om Hotell- och turismprogrammet och vad du gillar bäst med din utbildning?

Jag går en praktisk linje, så vi förbereder oss för arbetslivet genom att göra APL. Jag går i trean och har nästan gjort allt redan. Vi har haft massor av praktik, ungefär 10 veckor i tvåan, och nu har jag bara två veckor kvar av min nio veckor långa praktikperiod. Sen ska jag utomlands i tre veckor till Sydafrika på praktik, vilket ska bli så häftigt och jag är supertaggad på det! 

Det jag gillar med min linje är att vi har många presentationer. Vi förbereder oss för olika yrken inom besöksnäringen, som reseledare eller flygvärdinna och då får vi prata inför grupper och arrangera mässor, vilket är så roligt! 

Vi har inte så mycket teori, vilket jag är glad över eftersom att få prata och vara social är det roligaste för mig. Jag är också ambassadör för skolan och får träffa blivande elever på olika mässor och evenemang, vilket är jättekul att vara en del av.

Hur trivs du på DBGY och vad tycker du om dina lärare?

Vi har precis slagits samman med en annan DBGY-skola i Helsingborg och flyttat in i en stor, nyrenoverad lokal. Vi var två ganska små skolor innan, men jag har inte märkt någon stor förändring nu när vi blivit större. Vi som går Hotell och Turism är tre klasser och vi har en lugn och öppen stämning. Vi hälsar på varandra i korridorerna och även på andra lärare som vi inte har. 

Jag trivs jättebra med stämningen på skolan. Jag gillar mina lärare väldigt mycket! Vi har bra kontakt och de bryr sig verkligen. Oavsett vad det handlar om finns de där och stöttar oss. Jag är väldigt nöjd med mina lärare, de är fantastiska. Jag är inte så mycket på skolan nu när jag har praktik, men när jag är där blir jag glad av att se alla lärare. 

Jag trivs också jättebra med min klass, vi är bara 14 stycken, vilket jag tycker är skönt. När man börjar gymnasiet har alla samma intressen, så det är lätt att hitta kompisar och komma överens.

Vad vill du göra efter studenten?

Efter utbildningen vill jag jobba inom service i någon butik eller restaurang för att tjäna pengar. Sen vill jag resa till Asien och Europa och kanske jobba som reseledare eller flygvärdinna. Jag funderar på att plugga vidare inom ekonomi, egenföretagande eller marknadsföring, men först vill jag resa och jobba utomlands. Det blir spännande att se vad som händer. 

Vart har du haft din APL och vad har du lärt dig under praktiken?

I tvåan hade jag APL inom frukost- och buffeservering och reception på The Vault Hotel, mitt emot skolan. Jag var där i fem veckor på våren och fem veckor på hösten, och jag fick testa på alla olika avdelningar vilket var jättenyttigt. Jag trivdes jättebra, det var en superskön stämning och inbjudande atmosfär. Min mentor matchade ihop oss med ett hotell som passade vår personlighet, och alla trivdes jättebra på sina praktikplatser. 

Nu i trean får man nischa in sig lite mer och ha praktik inom personlig försäljning eller service och bemötande. Eftersom jag är intresserad av marknadsföring valde jag att ha min APL på HBG Citys marknadsavdelning. Där jobbar jag med marknadsföring, träffar medlemmar och fotar mycket för sociala medier. Det är jätteroligt och lärorikt!

Hur det fungerar att läsa både en yrkesexamen och få högskolebehörighet?

Att läsa både en yrkesexamen och få högskolebehörighet har fungerat hyfsat bra för mig. Det var lite tufft när jag lade till matte 2 i tvåan och fick läsa den på egen hand, men jag klarade det och är glad att jag gjorde det valet. Nu läser jag svenska 2 och 3, vilket är lite tuffare, men det funkar bra med hjälp av läraren och lite anpassade scheman.

De som börjar gymnasiet nu behöver inte välja till något för alla får högskolebehörighet nu, även på de yrkesförberedande programmen.

Vad har varit det roligaste under din gymnasietid på DBGY?

Vi har gjort så himla mycket roligt! Men om jag måste välja en sak är det att vara ambassadör för skolan. Jag älskar min linje och att kunna representera den och inspirera andra att söka den har varit så roligt och givande. Jag har försökt vara med på alla mässor och öppna hus för att kunna förmedla att jag verkligen trivs på min skola och min linje. Att vara ambassadör är jättekul och lärorikt!

Hotell och turism Sökkod: HT

Hotell- och turismprogrammet – Hotell och turism – Hotell och turism

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?