Elev på DBGY Uppsala

Alva om Ekonomi

"Jag gillar att det är en mindre skola, det är inte lika många elever så man får mer uppmärksamhet av lärarna."

Varför valde du att gå på Drottning Blankas Gymnasieskola och läsa Ekonomiprogrammet?

Jag tänkte först på Försäljning och service, men det fanns ingen bra skola för det här i Uppsala. Sen läste jag om DBGY och deras Ekonomiprogram som verkar mer fokuserat på försäljning, marknadsföring och till och med lite hotell och turism. Man kan också välja till kriminologi, som jag är intresserad av. 

Dessutom har en kompis sagt att skolan är bra och när jag var här på prova på-dag så kände jag att jag trivdes. Jag gillar att det är en mindre skola, det är inte lika många elever så man får mer uppmärksamhet av lärarna.

Berätta lite kort om din inriktning Ekonomi och vad som är det bästa med Ekonomiprogrammet?

Just nu går jag i ettan och vi läser företagsekonomi och privatjuridik. I företagsekonomi pratar vi om marknadsföring och lär oss hur man gör en affärsplan, budget och mycket om att starta eget företag. Det är intressant eftersom det är saker man använder i vardagen hela tiden. På privatjuridiken pratar vi mycket om lagar, speciellt brottsbalken, och just nu handlar det om avtal och hur det är att köpa en bostad. Det är användbara saker oavsett vad man jobbar med, vilket jag tycker är kul. 

Det bästa med programmet är att man får lära sig nya ämnen som man inte tidigare har haft, som privatjuridik och företagsekonomi, och det kommer fler såna kurser i tvåan och trean, vilket jag tycker är väldigt kul.

Berätta om stämningen på DBGY och vad du tycker om lokalerna.

Skolan har precis flyttat och bytt lokaler så skolmiljön är bra, och nästa år ska vi få en egen matsal. Vår klass är lite stökig ibland men de flesta lärarna är bra och vi har två mentorer. Den ena mentorn har oss i flera ämnen så henne pratar jag mycket med och får stöd. Vår rektor är väldigt närvarande också, han är med rätt mycket i korridorerna och blir lite som en kompis.

Eftersom vi är en liten skola kan alla kommunicera med alla och de flesta eleverna här har verkligen valt DBGY för att de är intresserade och vill gå på en mindre skola precis som jag.

Vad vill du göra efter gymnasieutbildningen?

Jag har inte riktigt någon plan ännu, men jag känner att jag vill jobba inom ekonomi, kanske starta eget företag, jobba med marknadsföring eller management. Jag kan också tänka mig att bli mäklare. 

DBGY har ett samarbete med Hotel Institute Montreux (HIM) i Schweiz, och jag har funderat på att plugga vidare där och lära mig mer om management, vilket hade varit intressant. Men direkt efter studenten vill jag nog åka utomlands, antingen för att plugga eller jobba på hotell eller som reseledare.

Vad är det roligaste du gjort under din gymnasietid?

Jag tycker att vardagen är ganska rolig. Skolan är rolig så länge man hänger med, och just nu känns det så otroligt mycket roligare än högstadiet. Det är mycket mer intressanta saker man får lära sig och mycket repetition så det blir roligare och man känner att man faktiskt kan saker. 

En annan grej som var kul var när vår lärare i privatjuridik tog med oss på en rättegång så vi fick se hur det går till. Det var lite spännande att få se hur det verkligen fungerar.

Ekonomi Sökkod: EKEKI

Ekonomiprogrammet – Ekonomi – Ekonomi

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?