Elev på DBGY Stockholm Södra

Siyena pluggar Kriminologi på Ekonomiprogrammet

"Det bästa med programmet är att det är unikt, och lärarna gör sitt bästa för att göra lektionerna intressanta genom att göra dem mer interaktiva."

Varför valde du att plugga Juridik på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Jag kände att det var rätt för mig när jag sökte, och kriminologi lät spännande. Jag ville inte ha en utbildning som var för lätt eller enformig, utan något som skulle hålla mig engagerad. Dessutom lockade tanken på att skolan erbjöd frukost.

Jag hade också haft problem med grundläggande kunskaper från grundskolan på grund av byten av lärare, och när jag hörde skolans vision “Det är viktigt för oss att det går bra för dig” kändes det som att det fanns en bättre chans för mig att få en bra grund här.

Kan du berätta lite om profilen Kriminologi och vad som är det bästa med Ekonomiprogrammet?

Vi studerar kriminologi och olika typer av brott, men också juridik som kan vara användbart i framtiden, som avtals- och köplagen. Även om ekonomin inte är lika framträdande som på andra skolor, finns den ändå med i ämnen som företagsekonomi och affärsjuridik. Vi lär oss också bokföring, vilket är användbart.

Det bästa med programmet är att det är unikt, och lärarna gör sitt bästa för att göra lektionerna intressanta genom att göra dem mer interaktiva. Ibland kör vi rättegångsspel baserat på ett fall vi kollat på vilket gör det roligare än om vi skulle skriva en analyserande text om det, det gör att vi förstår det mycket bättre istället för att bara läsa om det.

Hur är det att plugga på DBGY? Vad tycker du om dina lärare?

Skolan ger oss många möjligheter att fokusera på våra studier, men arrangerar också aktiviteter, som under internationella kvinnodagen eller över påsk.

Det finns en bra kamratskap mellan årskurserna, och klassvis ser vi till att alla är bekväma med varandra, vilket jag tycker väldigt mycket om. Jag trivs bra i min klass, och lokalerna är stora och bra utrustade. Lärarna är fantastiska och min mentor hjälper oss verkligen när vi behöver det.

Vad vill du göra efter utbildningen?

Jag vill plugga till lärare på gymnasienivå. Men det finns många andra möjligheter också, som att studera kriminologi på universitetet eller gå en ekonomi- eller juridiklinje. Programmet förbereder oss för högre studier.

Vad är det roligaste du gjort i skolan under din gymnasietid?

Ett av mina värsta minnen var när vi gick på en vandring i skogen, vädret var hemskt den dagen, hahaha! Annars gillar jag de små sakerna, som att skoja med lärarna i korridorerna eller delta i roliga aktiviteter som chiliätartävlingar eller poängjakter. Det är kul för alla elever att se oss treor springa runt i ex. pyjamas i skolan.

Kriminologi Sökkod: EKJUK

Ekonomiprogrammet – Juridik – Kriminologi

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?