Elev på DBGY Stockholm Södra

Nils läser profilen Akutsjukvård

"Det bästa med praktiken är att få träffa alla som faktiskt arbetar inom vård och omsorg och lära sig av dem."

Varför valde du att gå Vård- och omsorgsprogrammet?

Jag ville ha en utbildning som var praktisk men ändå gav mig en bra teoretisk grund. Och jag har alltid velat hjälpa människor och sprida glädje, så vård och omsorg kändes som rätt väg för mig.

När jag jämförde skolor i Stockholm hade DBGY högst meritvärden, så det blev mitt val.

Kan du berätta lite kort om din utbildning?

De första åren lär vi oss mycket teori och har lite praktik. Vi fokuserar på hur man pratar och interagerar med människor som är dementa eller har autism. 

Hur är stämningen på Drottning blankas Gymnasieskola? Hur är dina lärare?

Stämningen i min klass är jättebra, vi hjälps åt och har kul tillsammans.

Jag har en vårdlärare som mentor och alla våra vårdlärare är utbildade inom vård och omsorg, vi har en undersköterska och resten är sjuksköterskor med olika specialistutbildningar som passar in på det som de undervisar i. De har väldigt mycket erfarenhet att dela med sig av, och erfarenhet tycker jag är det viktigaste inom vården.

Vad vill du göra när du tagit studenten?

Jag har massor av planer! Jag ska göra värnplikt efter studenten och sen tänker jag söka till sjuksköterskeutbildningen på Umeå universitet. Men man kan börja jobba direkt som undersköterska efter vård- och omsorgsprogrammet.

Du kan jobba som ex. undersköterska på kirurgen, vara på akuten, äldreboende eller LSS, alltifrån att gå promenader till att hjälpa en kirurg under en hjärtoperation. Sen finns det massor av möjligheter att plugga vidare till lärare, sjuksköterska eller till och med läkare.

Vart har du haft APL? Berätta lite om hur det är.

Jag har haft APL på äldrevården med demensinriktning, på ett LSS-boende och på akuten. Under praktiken har jag fått lära mig hantera olika typer av människor och sjukdomar.

Det bästa med praktiken är att få träffa alla som faktiskt arbetar inom vård och omsorg och lära sig av dem. Det ger en ökad motivation när man ser att ens pluggande gör nytta på en vårdplats. Man får en bättre förståelse för varför man pluggar det man gör.

Hur fungerar det att få både en yrkesexamen och högskolebehörighet?

Jag la till extra kurser för att få högskolebehörighet och det har funkat bra. Men nu får alla som börjar gymnasiet de kurserna inlagda från början.

Vad har varit det roligaste du gjort under din tid på DBGY?

Det roligaste och läskigaste var nog när jag var på akuten under praktiken. Akuten är en plats som många kommer till men aldrig lämnar. Samtidigt är det en sån glädje när man får se någon lämna akuten och tacka för att man kunnat hjälpa dem.

Sen har vi haft roliga övningar i Akutsjukvård där vi fick vara skadade och agera för räddningstjänsten.

Akutsjukvård Sökkod: VO

Vård- och omsorgsprogrammet – Vård och omsorg – Akutsjukvård

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?