Elev på DBGY Stockholm Vasastan

Lovisa läser till Hår- och makeupstylist

"Jag var på flera skolor i Stockholm som hade samma linje, men det var något med DBGY's lärare, läroplanen och undervisningsmetoderna som lockade mig mer än de andra."

Varför valde du att läsa Hår- och makeupstylist på DBGY?

Jag har varit intresserad av hår, makeup och kläder ända sedan jag var liten och  jag gillar att kolla på behind the scenes med folk som sminkar på film och tv. Frisör- och stylistprogrammet verkade vara en bred linje där man fick experimentera med olika områden inom skönhet och mode för att ta reda på vad man gillar och vill jobba med sen. Det kändes som det perfekta valet.

Jag var på flera skolor i Stockholm som hade samma linje, men det var något med DBGY's lärare, läroplanen och undervisningsmetoderna som lockade mig mer än de andra. Jag kände att det fanns fler möjligheter här.

Berätta lite kort om Frisör- och stylistprogrammet.

Jag går första året men har redan fått lära mig grunderna inom smink, hår och hårstyling. Eftersom jag går som lärling började jag praktisera redan första terminen. Det ger oss chansen att testa olika områden och byta inriktning om vi känner att det inte passar oss. Vi läser också roliga ämnen som SO och svenska. 

Vart har du haft din APL?

Min första praktikperiod var på en salong där jag lärde mig om olika hårtexturer och flättekniker. Nu är jag på ett modemagasin där jag får lära mig om fotografering, styling och nätverkande. Det är jättekul att få testa på de många olika jobb som finns inom yrket stylist.

Hur är stämningen på Drottning Blankas Gymnasieskola.

Mina lärare är jättebra och väldigt förstående, särskilt med tanke på våra praktikperioder. De anpassar utbildningen så det passar in med vår APL. 

Vi har jättebra stämning i klassen, vi är öppna med varandra och man känner sig trygg. Vi är bara tjejer, vilket skapar en bekväm miljö där vi hjälper varandra och stöttar varandra när det behövs. 

Skolan har en bra stämning och vi har tillgång till fina och ljusa lokaler. Det finns många öppna ytor där vi kan träffa och prata med elever från de andra skolorna på campus, vilket är jättekul.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Jag vill gärna jobba inom film och TV som klädstylist. Att få resa runt och arbeta med olika produktioner skulle vara jättespännande.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

Ett av mina bästa minnen var när hela skolan hade en poängjakt där vi tävlade mot andra klasser. Det var jättekul för vi bondade som klass och fick träffa elever från andra årskurser.

Hur fungerar det att läsa både en yrkesexamen och få högskolebehörighet?

Jag tycker att det fungerar väldigt bra. Efter grundskolan var jag trött på att sitta still hela dagen, så det är skönt att ha en mix av praktiska och teoretiska lektioner. Det gör det lättare att fokusera på de gemensamma ämnena som svenska och engelska.

Tror du att du kommer plugga vidare? I så fall vad och varför?

Jag är inte helt säker ännu. Kanske en frisörkurs för att bredda mina möjligheter inom styling eller något inom media. 

Hår- och makeupstylist Sökkod: FRHAM

Frisör- och stylistprogrammet – Hår- och makeupstylist – Hår- och makeupstylist

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?