Elev på DBGY Jönköping

Linnea berättar om profilen Management

"Det bästa med programmet är att det är så varierat och att vi får praktisk erfarenhet, som att besöka företag och gå på rättegångar."

Varför valde du att läsa Ekonomiprogrammet på DBGY?

Jag har alltid varit intresserad av hotellbranschen och att leda grupper, så jag tyckte att Management verkade vara en bra inriktning för mig. Jag ville ha många valmöjligheter för framtiden och Ekonomiprogrammet verkade vara en bra och bred linje för det.

När jag såg att DBGY erbjöd en blandning av flera av mina intressen så kändes det som det rätta valet.

Hur hörde du talas om Drottning Blankas Gymnasieskola?

Jag hade bara kollat på kommunala skolor tidigare men de alternativ som erbjöds var inte riktigt vad jag letade efter. När jag gick på Gymnasiemässan och började kolla på andra skolor så hittade jag DBGY. 

Jag och mina föräldrar läste på om Drottning Blanka och Academedia och tyckte att det verkade vara en vettig skola, på en mindre skola tänkte jag att man kan få lite mer och inte bara bli en i mängden. Och det gick ju jättebra för jag trivs bättre här än vad jag gjorde på de större skolorna jag gick på i högstadiet.

Berätta lite om profilen Management och vad du tycker är bäst med Ekonomiprogrammet?

I ettan fokuserar vi på företagsekonomi och privatjuridik. I företagsekonomin lär vi oss om budgetering och kalkylering, medan vi i privatjuridiken diskuterar lagar och tvister. Det bästa med programmet är att det är så varierat och att vi får praktisk erfarenhet, som att besöka företag och gå på rättegångar.

En annan bra sak är att man får mycket mer feedback på uppgifter och prov, vi är många som uppskattar detta och det är en stor skillnad från hur det var på högstadiet.

Hur är stämningen på skolan? Trivs du i din klass?

Jag trivs väldigt bra i min klass på ca 15 elever. Vi är som en stor familj och det är lätt att vara sig själv. Alla känner alla, både elever och lärare, vilket skapar en trygg och inkluderande miljö. På större skolor kan man ibland vara lite rädd för de som är äkdre men så är det absolut inte här.

Det är samma med lärarna, de är lite som kompisar, hälsar alltid och kollar vad man gjort i helgen. Vi har en bra dynamik och man kan alltid prata med lärarna eller be om hjälp.

Vi får också stöd om vi behöver det. Jag och några andra hade lite svårt med matten och då satte de in extra hjälp, så nu kan vi skriva till läraren och skicka bild på uppgiften vi har problem med så hjälper han med lösningar för att vi ska förstå bättre.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Jag tänker ta ett par sabbatsår för att utforska arbetsmarknaden och resa lite. Sen vill jag utbilda mig inom hotell och turism, antingen på yrkeshögskolan, universitetet eller kanske till och med utomlands.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?

Det roligaste var definitivt när jag deltog i ambassadörsutbildningen i Göteborg. Att roadtrippa med biträdande rektor och träffa andra ambassadörer var både roligt och lärorikt.

Management Sökkod: EKEKI

Ekonomiprogrammet – Ekonomi – Management

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?