Elev på DBGY Kungsbacka

Felix läser profilen Kriminologi

"Det kändes spännande att vi skulle få undersöka varför människor begår brott och hur det hänger ihop med psykologin."

Varför valde du att plugga Kriminologi på DBGY?

Jag har alltid varit intresserad av psykologi och hur människans hjärna fungerar. Jag började på en annan skola först men jag kände mig inte riktigt nöjd, och när jag upptäckte att DBGY erbjöd Kriminologi tyckte jag det lät väldigt intressant. Det kändes spännande att vi skulle få undersöka varför människor begår brott och hur det hänger ihop med psykologin.

Jag letade efter en mindre skola där jag kunde ha närmare kontakt med lärarna, och när jag hörde från en tidigare elev att DBGY var en mysig skola med fin gemenskap så bestämde jag mig för att börja här. Det är jag väldigt glad över!

Kan du berätta lite om din utbildning och vad som är det bästa med Samhällsvetenskapsprogrammet?

Vi lär oss mycket om psykologi, både under första och andra året. Det andra året var särskilt roligt eftersom vi gick från att studera psykologi till att fördjupa oss i kriminologi, vilket jag verkligen gillade. Vi studerar olika psykiska sjukdomar och tillstånd, människors beteenden och orsakerna bakom deras handlingar.

Det bästa med mitt program är att vi verkligen får fördjupa oss i att förstå människan. Vi börjar med grunderna och sedan blir det mer avancerat, men övergången märks knappt.

Hur trivs du på Drottning Blankas Gymnasieskola? Får du stöd av dina lärare?

Stämningen på skolan kan vara lite upp och ner, men den är alltid trygg. Matsalen är oftast trevlig, men vissa dagar kan det vara väldigt fullt. Det finns många olika personligheter på skolan, men eftersom det är en liten skola så känner vi varandra väl och man kan umgås med alla, det är positivt. 

Jag uppskattar verkligen att lärarna bryr sig om oss som individer. De visar intresse och tar sig tid att fråga hur vi mår. När min gnagare, som heter Peanut, behövde opereras för ett tag sen var det en lärare som kom ihåg det och frågade hur operationen hade gått, det visar att lärarna är intresserade och bryr sig. 

Vi har också mentorer som ger oss jättemycket stöd, även när vi inte själva inser att vi behöver det. Jag kan alltid höra av mig till min mentor, även om privata saker, och hon tar sig alltid tid och återkopplar om hur jag mår eller om jag behöver extra stöd.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Jag är osäker på vad jag vill göra efter studenten. Jag var intresserad av att studera vidare inom kriminologi, men kan tänka mig att arbeta inom vilket yrke som helst så länge jag får jobba med människor. Det var därför jag valde samhällsvetenskap, för att det verkade vara en öppen linje med många möjligheter. Men först ska jag nog jobba lite samtidigt som jag förbättrar mina betyg för att sedan plugga vidare. 

Efter att ha läst beteendevetenskap är det många som vill arbeta inom kriminalvården eller militären. Men det finns många möjligheter, som att bli psykolog, advokat eller brottsplatsutredare. Eftersom vi läser mycket psykologi vill de flesta av oss arbeta med att förstå brottslingars mentala tillstånd.

Vad är det roligaste du har gjort under dina år på DBGY?

Vi har haft många roliga upplevelser! En av de mest intressanta var när vi besökte Tingshuset. Där fick vi lära oss hur en tingsrätt fungerar och vi fick även observera pågående rättsfall. Jag deltog i ett fall som handlade om "Vållande till annans död". Det var långa förhandlingar, men tack vare kurserna vi läst förstod vi exakt vad som diskuterades. 

Vi har även fått kolla på en fejkbrottsplats där vi fick försöka identifiera vilken typ av brottsling som kunde ha begått brottet. Det är väldigt roligt att kunna tillämpa det vi lärt oss i praktiken.

Skulle du rekommendera andra att söka till Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap?

Jag skulle definitivt rekommendera mitt program till andra som är intresserade av att förstå människors beteenden, speciellt om de är intresserade av kriminologi.

Kriminologi Sökkod: SABEP

Samhällsvetenskapsprogrammet – Beteendevetenskap – Kriminologi

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?