Elev på DBGY Stockholm Vasastan

Albin läser Globalt engagemang

"Stämningen på skolan är väldigt bra, det är en positiv atmosfär och vi skrattar mycket."

Hur kommer det sig att du valde Samhällsvetenskapsprogrammet på DBGY?

Jag var intresserad av SO-ämnena och ville förstå mer om världen och olika kulturer. Sen har jag alltid varit fascinerad av FN och deras arbete med stora globala frågor. När jag såg att Drottning blankas Gymnasieskola Vasastan hade ett campus med tre olika skolor verkade det kul att gå här.

Kan du berätta lite om profilen Globalt engagemang och vad du får lära dig?

Vi gör mycket spännande saker i filosofi, där diskuterar vi olika synsätt på världen och hur vi får all information och kunskap. Vi tittar också på etiska dilemman och hur man kan hantera svåra situationer, det är verkligen intressant och användbart i vardagen. 

Det jag gillar mest är att vi har mycket eget ansvar och inlämningsuppgifter istället för bara prov. Vi jobbar mycket på lektionen så det blir inte så mycket att göra hemma, förutom i matte där vi har prov ibland.

Hur är stämningen på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Stämningen är väldigt bra, alla är välkomnande och trevliga mot varandra. Det är en positiv atmosfär och vi skrattar mycket. Om man ibland vill vara för sig själv finns det gott om ställen där man kan koppla av. 

Klassen är jättebra, vi är respektfulla och hjälper varandra. Våra lärare och mentorer är också fantastiska, de ger oss feedback och lyssnar på oss när vi har förslag på förbättringar.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Jag är inte säker ännu, men jag vill fortsätta att studera. Kanske tar jag en paus för att göra lumpen efter studenten. Det skulle vara spännande att jobba inom FN eller något annat som gör en stor skillnad.

Vad har varit det roligaste du gjort under utbildningen?

Det roligaste var nog när vi hade ett rollspel i psykologin. Vi fick spegla olika dilemman och sen skulle klassen gissa vilket dilemma varje person hade. Det var ett kul och annorlunda sätt att lära och redovisa på.

Globalt engagemang Sökkod: SASAP

Samhällsvetenskapsprogrammet – Samhällsvetenskap – Globalt engagemang

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?