Elev på DBGY Skövde

Moa läser Akutsjukvård på Vård- och omsorgsprogrammet

"Att få en utbildning där man tar hand om människor, blir färdig undersköterska men samtidigt har möjlighet att läsa vidare känns fantastiskt."

Varför valde du att läsa Vård och omsorg på DBGY?

Ända sen jag var liten har jag velat hjälpa människor, så när det kom till gymnasievalet var det enkelt för mig att välja Vård och omsorg. DBGY var den enda skolan som erbjöd räddningsmedicin, vilket jag verkligen var intresserad av.

Dessutom hade jag skuggat den linjen under nian och trivdes väldigt bra, så det var inget svårt val. Jag var också på deras Öppet hus och fick en bra känsla för skolan.

Vad får du lära dig på Vård- och omsorgsprogrammet?

Vi lär oss så otroligt mycket! Första året handlar mest om grundläggande omvårdnad, som hur man bäddar en säng och tar hand om äldre personer. Vi lär oss också om människokroppen och anatomin.

Andra året fördjupar vi oss mer i ämnen som sjukdomar, psykiatri, funktionsnedsättningar och psykologi. Senare i programmet får vi ännu mer fördjupning.

Vad är det bästa med din utbildning?

Det bästa med mitt program är att vi lär oss att ta hand om alla olika typer av människor, både äldre och yngre. Att få en utbildning där man tar hand om människor, blir färdig undersköterska men samtidigt har möjlighet att läsa vidare känns fantastiskt.

Hur är stämningen på skolan och hur är din upplevelse av klassen och lokalerna?

Stämningen på skolan är jättebra! Alla känner sig inkluderade och vi har en fin gemenskap. Eftersom det är en ganska liten skola så känner många varandra, oavsett vilken linje man går. Alla är snälla och omtänksamma, och man känner sig verkligen trygg. 

Jag trivs väldigt bra i min klass, vi lärde känna varandra väldigt snabbt och arbetar bra i grupp. 

Lokalerna på skolan är moderna och bra, även om det ibland kan kännas lite trångt under rasterna. Men det är inget större problem.

Vad tycker du om lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Mina lärare är fantastiska, de anpassar sig efter oss elever och ser till att vi får en bra utbildning. De finns alltid där när man behöver dem och förklarar väldigt bra på lektionerna.

Vet du vad vill du göra efter utbildningen?

Om jag klarar mönstringen så vill jag göra värnplikt och sen plugga upp mina betyg för att komma in på läkarlinjen. Efter att ha läst Vård och omsorg blir man färdig undersköterska och kan börja jobba direkt på sjukhus eller äldreboende. Många väljer också att plugga vidare till sjuksköterska. 

Är det något du tycker är extra roligt med profilen Akutsjukvård?

Det roligaste under utbildningen är när vi har praktik och får se reaktionerna hos de äldre när de känner tacksamhet och blir glada. På skolan är det våra grupparbeten och olika aktiviteter som gör det extra kul. Vi har också aktiviteter utanför skolan för att skapa gemenskap för alla linjer.

Hur fungerar det att läsa både en yrkesexamen och få högskolebehörighet?

Det har fungerat väldigt bra för mig. Ibland har dagarna varit långa, men det har inte påverkat mig eller mina studier negativt. När jag började valde jag till ämnen för att få högskoleförberedande, men nu får alla det.

Vart har du haft APL? Berätta lite om dina praktikplatser.

Under min praktik har jag arbetat på olika äldreboenden. Första året var på ett närliggande äldreboende med en finsk avdelning. Jag hjälpte de äldre med vardagliga uppgifter som hygien och påklädning, samtidigt som jag uppmuntrade deras självständighet.

Andra året var jag på ett annat äldreboende där jag hjälpte till med dagliga aktiviteter för de boende för att se till att de mådde bra och hade roligt.

Akutsjukvård Sökkod: VO

Vård- och omsorgsprogrammet – Vård och omsorg – Akutsjukvård

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?