Elev på DBGY Gävle

Hilda berättar om profilen Kriminologi

"Det bästa tycker jag är beteendevetenskapen, att förstå människor och varför vi agerar som vi gör. Och det sociala samspelet, det är också jättespännande."

Varför valde du att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet med profilen Kriminologi på DBGY?

Jag har alltid varit intresserad av kriminologi, men jag visste inte att man kunde studera det på gymnasiet. Sen fick jag en reklambroschyr från den här skolan och blev helt fast. När jag sen kom hit på Öppet hus och EFD kändes det som en så trivsam skola.

Fick du en bra känsla för skolan under Öppet hus och Elev för en dag?

Absolut! Det var det som fick mig att välja just den här skolan. Jag rekommenderar verkligen att gå på öppet hus och elev för en dag, det ger en så bra bild av hur det är.

Kan du berätta lite om inriktningen Beteendevetenskap och vad som är det bästa med ditt program?

Jag läser samhällsvetenskap i grunden, så det blir mycket SO-ämnen som samhällskunskap och snart börjar vi med sociologi. Vi läser också beteendevetenskap och har redan hunnit med två kurser i psykologi där vi lär oss om olika psykologiska perspektiv och hur de kan förklara olika psykiska sjukdomar. Även om vi inte börjat med kriminologi-kurserna så smyger det ändå in i allt vi gör, vi diskuterar gängkriminalitet och vad som händer i samhället. 

Det bästa tycker jag är beteendevetenskapen, att förstå människor och varför vi agerar som vi gör. Och det sociala samspelet, det är också jättespännande.

Hur är stämningen på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Det är en ganska liten skola, så det är nära och trevligt både med lärarna och mellan olika klasser. Det är en varm och inkluderande stämning, man känner sig verkligen sedd och hörd. 

Vår klass är stor, men väldigt sammansvetsad. Vi gör mycket grupparbeten och umgås bra. Lärarna är superhjälpsamma, det finns alltid möjlighet att få extra stöd och de ser verkligen till att vi klarar av det vi behöver.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Jag funderar på att fortsätta på beteendespåret, men är osäker på exakt hur. Jag vet att jag vill jobba med människor i någon form. Det är en bred linje, så man kan gå vidare till allt från polis, kriminolog och psykolog till bibliotekarie, kurator eller lärare. Det finns otroligt många yrken att plugga vidare till.

Vad har varit det roligaste du gjort under utbildningen?

Det var väldigt roligt när vi jobbade med kalla fall på psykologin, och hur det kan kopplas till psykisk ohälsa. Generellt har psykologilektionerna varit de bästa!

Kriminologi Sökkod: SABEP

Samhällsvetenskapsprogrammet – Beteendevetenskap – Kriminologi

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?