Ett collage av bilder på elever från DBGY

Historien bakom Drottning Blankas Gymnasieskola

Var det verkligen en drottning som startade den första DBGY skolan? Och vem var Blanka nu igen, en häst? Historierna om Drottning Blankas Gymnasieskola är många men här berättar vi hur det gick till när den första skolan startades.

Varför heter vi Drottning Blanka?

Det hela började med en man vid namn Bengt Walter, pedagog och entreprenör som sedan 1996 drev Kungsbacka Tekniska Gymnasium (KTG).

KTG hade snabbt blivit populär och viljan att utveckla konceptet och starta fler skolor i landet ledde till en ansökan att få öppna skolor i Falkenberg och Varberg. Efter godkännande startade dessa skolor 1999 respektive 2000 med inriktning turism.

Hallands Turismgymnasium

Skolan i Varberg, då belägen ovanför nuvarande Ölhallen, påbörjade sin resa i augusti 2000. Inbäddad i hjärtat av staden stod den med en hel våning tillägnad lärande.

Namnet på skolan var Hallands Turismgymnasium och de erbjöd ett samhällsprogram med inriktning mot turism. Under denna period hade skolan riksintag vilket innebar att de även erbjöd boende för de elever med för långt pendelavstånd till skolan.

Första året började i blygsam skala med 15 nyfikna och äventyrliga elever, ett antal som fördubblades till året därpå. Kusthotellet i Varberg vände sig till skolan med ett förslag om att specialisera sig inom Spa och fitness, vilket infördes som tillval under det tredje året.

Vid denna tidpunkt hade Walter etablerat skolor i Kungsbacka, Falkenberg, Varberg och Halmstad.

Drottning Blankas Gymnasieskola

I samma veva kändes namnet Hallands Turismgymnasium inte längre helt korrekt och ledningsgruppen beslöt istället att skolorna skulle representeras av någon känd profil från varje stad. 

I Kungsbacka blev det J.A. Zachrisson, efter grundaren av Kungsbacka tidning. I Falkenberg Rosensparre, krigskommissarie i slaget vid Axtorna. Och Halmstad, den nyaste skolan, döptes efter Walter själv, Walterska gymnasieskola. Tyvärr uppstod förvirring med en stor köttgrossist med samma namn.

  • Drottning Blankas Gymnasieskola – Ett stiligt namn som associerar till styrka, mod och kunskap

    Katharina Fagenheim Lärare på DBGY Varberg

Men Varberg då?

Nu fick det räcka med manliga namn och efter en djupdykning i Varbergs lokalhistoria dök namnet Drottning Blanka upp.

Blanche af Namur var en grevinna från en provins i nuvarande Belgien och vår kung Magnus Eriksson skickade ett sändebud till hennes far med förslag att gifta sig. Blanche fördes till Sverige och blev drottning av Sverige, Norge och Danmark genom sitt äktenskap med kung Magnus, som regerade över dessa länder på den tiden.

De fick flera barn, och Blanche beskrevs som både vacker och klok med en del inflytande. Det sägs att hon hade en förkärlek för barn och var omtyckt av folket.

Skolans namn skulle signalera mod, självkänsla, lojalitet, jämställdhet och rättrådighet. Då Blanche lät som en spännande kvinna kändes Drottning Blankas Gymnasieskola passande och helt rätt för skolan. Beslutet togs och Walters skolor fick nya namn, tillsammans med logotyper med templet.

Även om kopplingen till en medeltida drottning och ett forntida tempel inte var helt klockren gick det ändå att relatera till kunskapens vagga i det antika Grekland, som symboliserar stabilitet och patos.

DBGY gammal logotyp

En skola blir fler

Bengt Walter sålde senare alla skolor utom Rosensparre i Falkenberg. När de nya ägarna tog över ville man arbeta med gemensamma rutiner och strukturer mellan skolorna. Jakten på ett nytt gemensamt namn inleddes.

I Varberg tänkte personalen annorlunda — Drottning Blankas Gymnasieskola var väletablerad med populära program och ett högt söktryck av elever. Skolan kämpade för att behålla sitt namn genom många samtal, möten och övertalningar. Dåvarande rektor Lisbeth med personal stod på sig och skolan lyckades inte bara behålla sitt namn utan även döpa om systerskolorna till Drottning Blankas Gymnasieskolor.

2007 förvärvade Academedia Drottning Blankas Gymnasieskola, vilket gav bättre förutsättningar för att växa till fler skolor och utöka programutbudet. Sedan dess har vi fortsatt växa och år för år skapa ännu bättre förutsättningar för våra elever.

Idag finns vi på över 20 orter runt om i Sverige och arbetar alla efter samma devis – det är viktigt för oss att det går bra för dig!

Vill du veta mer om oss?

Drottning Blankas Gymnasieskola är skolan som bryr sig om både dig som elev och världen som du så småningom ska ut i. Här kan du läsa om vår devis och hur vi går till väga för att uppnå vår vision.

Elev sitter vid en symaskin och syr.