Elev på DBGY Falun

Loke pluggar till Hår- och makeupstylist

"Det bästa med programmet är att jag får utlopp för min kreativitet och att jag har möjlighet att förverkliga mina idéer."

Varför valde du att plugga till Hår- och makeupstylist på DBGY?

Jag har alltid varit intresserad av skönhet sedan jag gick i förskoleklass. Redan i åttan gick jag på öppet hus på DBGY och kände att det var den enda skolan jag ville gå på. Min passion för smink väcktes då också. Ursprungligen var jag intresserad av att bli frisör, men efter att ha gått på Drottning Blanka blev jag sugen på att lära mig om smink också.

Vad får du lära dig på Frisör- och stylistprogrammet och vad gillar du mest med din utbildning?

Vi lär oss grundläggande tekniker inom hårstyling, såsom uppsättningar och lockningstekniker, samt olika sminktekniker för att kunna skapa vilken look som helst. Vi utforskar även den kreativa sidan av branschen och får en inblick i hur det är att arbeta inom skönhetsindustrin. Vi lär oss hur det går till, hur man ska tänka om prissättning och ergonomi. Jag är ju 1.90 så det är viktigt att veta hur man ska stå och sånt. 

Vi läser såklart de vanliga ämnena men har också frisörkurser som handlar om uppsättningstekniker och bröllopskurser. Vi brukar ha en teoretisk hantverkskurs och en praktiskt, mestadels gör vi saker praktiskt. Jag har även lagt till kursen Lash och browlift och då blir man diplomerad inom det så det är superbra att få gratis från skolan.

Jag tycker att det bästa med programmet är att jag får utlopp för min kreativitet och att jag har möjlighet att förverkliga mina idéer.

Hur trivs du på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Stämningen på skolan är som en stor familj. Vi är en liten skola och har nära kontakt med alla lärare, även de som inte undervisar oss direkt. Jag älskar mina lärare och tycker att de hjälper mig jättemycket. Det kommer vara det jobbigaste med att ta studenten, att man inte har dem längre. De är så bra på att kunna anpassa uppgifter så att de passar oss som individer.

Jag har aldrig gillat mina klasser i skolan innan men redan första dagen i ettan tyckte jag att vi hade den bästa klassen och det tycker jag fortfarande. Det är liksom mina bästa vänner som går i klassen.

Du tar studenten snart, vet du vad du vill göra efter?

Jag har fått jobb på Kicks i Falun efter att ha haft min APL där, så jag ska börja jobba där direkt efter att jag tagit studenten. Just nu känner jag mig nöjd med min utbildning, men jag har funderat på att eventuellt läsa vidare till frisör i framtiden.

Vad är det roligaste med att läsa till Hår- och makeupstylist?

Det absolut roligaste var när jag och min bästa vän deltog i Stylist-SM förra året och vann! Temat var Bollywood och det var en fantastisk upplevelse som gav jättemycket. Främst var det att jobba under stress, vi hade bara två timmar på oss, och att jobba med andra personer var en stor grej.

Jag ska vara med igen i år, och jag rekommenderar verkligen att delta i Stylist-SM för den som är intresserad av skönhet.

Berätta vart du haft APL och vad du fått lära dig under praktiken.

Jag har haft APL på olika platser, bland annat på Dalateatern där jag fick arbeta med maskörer och hjälpa till med olika produktioner. Jag fick läsa en hel teater och sen förklara hur jag tyckte att varje karaktär såg ut. Jag kom min handledare väldigt nära så hon har pratat om att ha mig som assistent när hon är på jobb i ex. Göteborg. Så det finns många jobbmöjligheter.

Jag har även varit på Åhlens i Falun och nu på Kicks där jag fått lära mig mycket om skönhetsprodukter och kundhantering. Jag lär mig mycket bara genom att lyssna på vad mina kollegor säger om produkterna. På praktiken har jag fått mer kunskap om parfym, smink, hudvård och hårvård. APL har varit en mycket lärorik och rolig del av min utbildning.

Hår- och makeupstylist Sökkod: FRHAM

Frisör- och stylistprogrammet – Hår- och makeupstylist – Hår- och makeupstylist

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?