DBGY Uddevalla föreläser för unga om droger

Den 23 november arrangerar elever på Drottning Blankas gymnasieskola en föreläsning om droger och kriminalitet för Uddevallas högstadieelever. I föreläsningen deltar representanter från polisen, drogenheten, sjukvården och före detta kriminella.

Elever på DBGY Uddevalla
Denise Brodin, Elliot Lööf och Samsonita Abazi är elever på Drottning Blankas gymnasieskola i Uddevalla

Idén till föreläsningen föddes under en kurs i kriminologi och eleverna valde att engagera sig i frågan som en del i ett förebyggande arbete riktat mot unga. 

– Eftersom kriminalitet och våldsvågen ökat i stort i Sverige i samband med just narkotikamissbruk så ville vi engagera oss i detta. Vi riktade vårt fokus mot unga tonåringar och vi vill med vår föreläsning försöka förhindra att unga väljer fel bana i livet, säger Denise Brodin, elev på Drottning Blanka och en av initiativtagarna. 

Tillsammans med skolkompisarna Elliot Lööf, Samsonita Abazi, Natalie Olsson, Wiktoria Wroblel och Sedra Alkhatib läser hon samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och profilen kriminologi.

Föreläsare från polisens drogenhet

Eleverna har bjudit polisen Niclas Talp, Miranda Gjelseth från polisens drogenhet och Daniel Sundvall som kommer att berätta om sitt tidigare liv som kriminell. Deltar gör också representanter från psykiatrin och sjukvården. Föreläsningen är en del av elevernas individuella val i kursen Evenemang.

– Vi vet att det finns starka samband mellan droger och brott och det väckte vårt intresse. Droger är en aktuell samhällsfråga och vi hoppas att föreläsningen ska lyckas visa verkligheten för de som lyssnar och ge dem insikten i hur farligt det är med droger och hur nära kopplat det är till kriminalitet, säger Samsonita Abazi, elev på skolan. 

Sanning och konsekvenser av droganvändning

Mike Al-Mouti är elevernas lärare och han hoppas att många högstadieelever tar chansen att komma till föreläsningen då budskapet är viktigt och ligger rätt i tiden:

– Det intressanta är att mina elever vinklar föreläsningen till verkliga fall som visar baksidan av kriminalitet och konsekvenserna av droganvändning. Föreläsarna kommer inte säga det ungdomarna har hört hundra gånger - ”använd inte droger” - utan de får istället höra sanningen och konsekvenserna av att leva i kriminella kretsar och använda droger, säger Mike Al-Mouti.

Vad: “Sanningen bakom droger och kriminalitet”, en föreläsning av elever på Drottning Blanka Uddevalla
När: 23 november klockan 13-15
Var: Filmstaden, Göteborgsvägen 11 i Uddevalla

För mer information om föreläsningen och samtal med eleverna, kontakta Mike Al-Mouti på Drottning Blankas gymnasieskola Uddevalla, mike.al-mouti@dbgy.se, 073-956 86 09.