Elev på DBGY Karlstad

Jemima berättar om frisörutbildningen

"Det roligaste under utbildningen är den kreativa processen när vi får komma på och utföra egna frisyrer. Då får vi först skissa upp frisyren och sen får vi försöka göra den, det är helt underbart när man får se resultatet sen."

Hur kommer det sig att du valde att läsa till Frisör på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Jag har alltid varit intresserad av att bli frisör och när jag såg reklamvideos för DBGY och att de skulle starta en ny skola här kändes det som en perfekt möjlighet att testa på. Det verkade passa extremt bra.

Kan du berätta lite kort om Frisör- och stylistprogrammet?

Vi fokuserar mycket på olika håruppsättningar och tekniker, som att locka hår med locktång eller plattång. Just nu lär vi oss olika flättekniker, som inbakad, utbakad och repfläta. 

Hur är stämningen på skolan och hur är din upplevelse av lärarna, klassen och lokalerna?

Stämningen är överlag mysig och lärarna på DBGY är fantastiska! De är lätta att kommunicera med och man får verkligen kontakt med dem på ett extremt fint sätt. Det finns lite fler lärare än det finns klasser och alla klasser har mentorer.

Vi är ungefär 20 elever i klassen och lokalerna är väldigt fräscha och nyrenoverade, särskilt frisörsalongen som vi är de första att använda.

Vad vill du göra efter studenten och vad tycker du är roligast under utbildningen?

Efter utbildningen planerar jag att jobba som frisör. Det roligaste under utbildningen är den kreativa processen när vi får komma på och utföra egna frisyrer. Då får vi först skissa upp frisyren och sen får vi försöka göra den, det är helt underbart när man får se resultatet sen.

Har du varit ute på APL än?

Jag har inte haft praktik ännu, vi börjar med APL i år två när vi har lärt oss att klippa. Efter höstlovet ska vi vara ute ungefär en vecka på APL.

Hur fungerar det att läsa både en yrkesexamen och få högskolebehörighet?

Jag kommer att läsa Svenska 2 och Engelska 6 för att få högskolebehörighet. Om jag skulle ångra mig och vilja plugga vidare är det bara en kurs jag behöver läsa upp, så det känns inte som något stort hinder om jag skulle vilja plugga vidare senare.

Tror du att du kommer plugga vidare?

Det är svårt för mig att se just nu eftersom jag verkligen brinner för att vara frisör.

Frisör Sökkod: FRFRR

Frisör- och stylistprogrammet – Frisör – Frisör

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?