Elev på DBGY Stockholm Vasastan

Felix pluggar Försäljning och service

"Lärarna är bra och klassen är fantastisk. Det är lätt att hitta nya vänner och man känner sig accepterad."

Varför valde du att plugga på Drottning Blankas Gymnasieskola?

Jag valde Drottning Blanka för att jag hade hört gott om den, sen ville jag gå på en skola i stan och hitta nya umgängen. Min storebror gick på DBGY och tyckte att skolan var super, så jag tänkte att jag skulle börja där. 

Först funderade jag på Ekonomiprogrammet, men sen läste jag på om Försäljnings- och serviceprogrammet och min kompis övertalade mig att välja det istället. Jag är väldigt tacksam över det.

Berätta lite kort om Försäljnings- och serviceprogrammet.

Jag går som lärling, så jag är 50% ute på praktik. Vi får testa på vanliga yrken som att vara i en klädbutik, och vi lär oss om service och att hjälpa kunder att fatta beslut. 

I skolan lär vi oss om handelslagar, hur man förstår människor - det är lite psykologi - och andra användbara saker vi har nytta av oavsett vad vi väljer att göra sen. Vi har också vanliga ämnen som alla andra. 

Jag gillar att vara ute på praktik, jag blir trött på att sitta i skolan och jag är mer praktiskt lagd.

Går alla som lärling på Försäljnings- och serviceprogrammet?

Nä, det är upp till klassen. På DBGY Sthlm Vasastan måste hela klassen vara eniga om att läsa som lärling. Men om du vill vara mer i skolan kan du välja det istället, då är det 3 veckor praktik per termin och resten i skolan.

Hur är stämningen på skolan? Får du stöd av lärarna?

Skolan är väldigt öppen och social. Det är lätt att hitta nya vänner och man känner sig accepterad. Lärarna är bra och klassen är fantastisk. Ibland pratar vi för mycket men annars är det en bra stämning, inga konstigheter.

Lokalerna är jättefräscha, campuset är ju helt nytt, och vi har gott om plats trots att vi är tre olika skolor på Campus Vasastan. Det enda negativa är att vi saknar grupprum.

Vad vill du göra efter gymnasieutbildningen?

Jag vill flytta till Uppsala och plugga vidare inom projektledning. När jag började var utbildningen bara för att komma ut i arbetslivet men jag har lagt till kurser för att kunna gå vidare till högskolan. Vi är några som gjort det och det har funkat bra. Nu har de ändrat och alla som läser yrkesförberedande får högskolebehörighet.

Vad har varit roligast hittills under din tid på DBGY?

Praktiken helt klart. Det är roligare att vara ute och jobba än att sitta på en bänk hela dagarna. Om du bara vill ha yrkesexamen kan du jobba direkt, så praktiken är jättebra.

Berätta lite om din APL-plats.

Jag har jobbat i en klädbutik i Täby som heter Thernlunds. Där har jag lärt mig hur man beter sig på jobbet, om merförsäljning och hur man hjälper kunder med köpbeslut. Jag trivs jättebra och har fått jobb där genom min praktik.

Försäljning och service Sökkod: FS

Försäljnings- och serviceprogrammet – Försäljning och service

Vill du läsa fler elevintervjuer? Eller kolla in vilka program som finns på en skola nära dig?