Elev på barn- och fritidsprogrammet.

"Jag känner att jag har hamnat rätt."

Hanna läser Barn- och fritidsprogrammet med inriktning fritid och hälsa på Drottning Blankas Gymnasieskola. Nedan berättar Hanna om sin utbildning och delar med sig av sina bästa tips gällande gymnasievalet.

Hej Hanna! Berätta om hur du bestämde dig för Drottning Blankas Gymnasieskola?

Jag visste att jag ville gå på en friskola och välja en utbildning som innebar möjligheter för framtiden. Redan under öppet hus märkte jag att lärarna på Drottning Blanka hade ett särskilt engagemang och att de var mångsidiga i sin undervisning. Det är viktigt för mig att allt inte måste göras på ett och samma sätt, utan att lärarna ser mig som person och kan fånga upp vad som passar bäst för just mig.

Varför valde du just det programmet?

Jag valde faktiskt ett annat program på DBGY först, men ungefär en månad in i utbildningen märkte jag att det inte var något för mig. Jag visste att jag inte ville byta skola, för den tyckte jag ju om, så jag började istället se mig omkring efter andra program. Jag försökte att utgå från vad det är jag faktiskt gillar och är intresserad av – och inte tänka så mycket på vad jag borde göra. Jag visste att för att klara skolan måste jag göra något som jag brinner för. Skolan stöttade mig i bytet och jag fick dessutom prata med kuratorn, som verkligen guidade mig i att lyssna på min egen röst.

  • Jag vet att jag är engagerad och har höga mål för mig själv, men att jag behöver guidning och någon som stöttar. Det känner jag verkligen att skolan gör.

Vad har varit det bästa med utbildningen hittills?

Blandningen mellan teori och praktik är det bästa med min utbildning. Det upplägget fungerar verkligen. Man kan inte bara läsa om hur man gör ett knäböj, man måste göra det också. Sedan är skolan väldigt bra på att se eleverna. Jag vet att jag är engagerad och har höga mål för mig själv, men att jag behöver guidning och någon som stöttar. Det känner jag verkligen att skolan gör. Tillsammans med lärarna sätter vi upp både kortsiktiga mål, som att klara ett prov, och långsiktiga mål, som att må bra och faktiskt ha en plan med livet.

Har du några tips kring hur man kan tänka kring gymnasievalet?

Först och främst är det viktigt att inte fästa sig vid en sak. Testa allt! Jag hade liksom bestämt mig för ett helt annat program, vilket visade sig vara helt fel för just mig. Nu blev det ju rätt tillslut ändå i och med att jag kunde byta, men det hade nog varit bra att se sig omkring och jämföra lite mer än jag gjorde. Och såklart, välj inte det som kompisarna väljer utan lyssna på dig själv. Det kommer att bli bra! Och blir det inte bra direkt så försök att inte oroa dig. Det löser sig. Prata med skolan så hjälper de dig. För mig var det aldrig en självklarhet att gå på gymnasiet och jag hade en klump i magen den första tiden. Först när jag bestämde mig för att lyssna på min magkänsla blev det bra. Nu har jag inte längre en klump i magen. Jag känner att jag har hamnat rätt.