Elev som går Samhällsvetenskapliga programmet med profil kriminologi

Hilda pluggar kriminologi på gymnasiet.

"Fokusera på vad just du vill och vad som intresserar just dig." Det är Hildas främsta tips till dig som står inför gymnasievalet. I den här intervjun berättar Hilda, som själv valde att plugga samhällsvetenskapliga programmet, om sin utbildning och vad som är det bästa med programmet.

  • Man kommer lärarna och andra elever nära – vi blir liksom mer som en familj.

Vad är det bästa med skolan och klassen?

Det bästa är att lärarna verkligen känner och stöttar oss elever. Sedan är det bra gemenskap i klassen, vi har samma mål och intressen gör dessutom att vi blir ännu mer sammansvetsade. 

Vad får du lära dig på ditt program? 

Det bästa är att jag varje dag får göra det jag brinner för. Det är stor skillnad mellan grundskola och gymnasium, då Eftersom jag läser samhällsvetenskapliga programmet med kriminologi som profil, får jag bland annat lära mig om hur och varför människor och individer beter sig på olika sätt. Sedan lär jag mig även om samhällets uppbyggnad. Det bästa med programmet är att vi får lära oss så många olika saker och att vi har praktiska moment fastän det är ett teoretiskt program. 

Har du tips på vad man ska tänka på när man väljer gymnasium?

Jag tycker att du ska fokusera på vad just du vill och vad som intresserar just dig. Försök att inte välja utifrån vad dina kompisar tycker eller tänker välja.